Policija

— 134 —

руке окове (ћапдсин5). Ако би се злочинац опирао и неби хтео поћи са полицајцом, он сме и може употребити и силу да умири и онеспособи непокорног зликовца, а у извесним случајевима, ако је злочин теже природе, а зликовац хоће да побегне, полицајац може учинити и употребу ватреног оружја.

Док се чека на судију који ће саслушати ухваћеног зликовца, у неким државама полиција фотографише злочинца, узме му отиске прстију, претресе га и одузме му све предмете, који би могли бити у веви са злочином.

Осим случајева, кад је злочинац ухваћен на делу, полиција може извршити хапшење без „Магттат-а“ у случају кад. неко смета јавни мир ма којим начином.

Први корак, после ухапшења и претреса окривљеног, јесте саслушање (ћеаппад). Судија позове сведоке који знају што о ствари и с њима расправља цео догађај. Доказни материјал (ем епсе) противу оптуженога мора бити такав, да се судија може уверити о праведности даљега поступка. Ако нема јасних докава, судија може поништити тужбу и оптуженога пустити у слободу, чиме је цела ствар дефинитивно завршена. |

Али, ако је судија уверен о кривици оптуженога, он га може, ако је случај лакше природе одмах казнити. У таквом случају оптуженом стоје на расположењу „два пута одбране, Он може или поднети протудокаве којима ће побити доказе који стоје противу њега, или може да изјави жалбу на виши суд. У овом последњем случају мора имати браниоца. Да се неко лице после првог саслушања, или које је на пресуду судије изјавио жалбу може пустити у слободу до поновног претреса пред вишим судом, потребни су адвокат и јамчевина (бан). Јамчевина је гарантија, коју полажу родбина или пријатељ ептуженога, да ће оптужени одређенога дана доћи | на претрес, што ако не учини, положена јамчевина пропада у корист државне касе. јамчевина може бити у готовом новцу (саз!) или у непокретном имању (теа! езјаје). У оба случаја пријатељ, који полаже јамчевину, ризикује да исту изгуби, јер ако се оптужени одређеног дана не јави на претрес (штађ или на саслушање (ћеаппд) „његов пријатељ губи положену кауцију па била иста у новцу или у непокретности. Висина јамчевине одређује се према тежини учињеног зло-