Policija

=- 163.

бреске испоставе. На основу чл, 20 зак. о општој управи Мин. Ун. Дела решио је, да се установе среске. испоставе:

1. У варошици Ћићевцу, среза ражањског, области крушевачк, чија територијална надлежност обухвата варошицу Ћићевац, и општине: ћићевачку, појашску, лучинску и сталаћску (решење УБр. 1902, од 23. јануара 1925 г.)

2. У варошици Виници, среза кочанског, области брегалничке, чија територијална надлежност обухвата варошицу Винццу и општине: блатачку и грновску (решење УБр. 6 од 9. јануара, 1925. г.)

3 У Ријеци Црнојевића, срезу цетињском, области зетске, чија територијална надлежност обухвата општине: ријечку, жупску и жабаљску (решење УБр. 1455, од 21! јануара 1925. г.)

4. У Острогу, среза барског, области зетске, чија територијална надлежност обухвата оп штине: осшрошку и ливорску (решење УБр. 1456, од јануара 1925, г.)

Мимика кинеских детектива. Приликом састанка последње Интернационалне Полицијске Конференције, која је одржана у Нев- Јорку прошле године, кинески су детективи приказали своју вештину тајног достављања вести и међусобног спо-

разумевања помоћу гестова, гри– маса и у опште мимиком. Два су кинеска детектива стали један према другом у два супротна угла огромне сале у којој су одржане конференције. Амерички су полицајци исписивали вести и доставе на листићима хартије и предавали час једном час другом детективу. На велико запрепашћење свију присутних кинески је детектив достављао те вести своме другу тако брзо | и вешто да је једва ко од присутних могао приметити. Детектив који је примао доставе тачно их је преводио на енглески тако да су се сви присутни могли уверити да се кинески детективи могу потпуно споразумевати покретима, руку, очију, уста, мишића на образима и осталим деловима тела и лица.

Једна тајна Џиу-џицу. „Некакав је Ирац у стању да онесвести кога год хоће простим додиром својих палаца по врату, и повратити га једним лаким ударом по рамену“, пише један лондонски лист „Папу 5Кејсћ“. „Он се зове Капетан Лео Маклаглан, светски шампиоз у јапанској вештини хрвања „Џиуџицу“, и он каже да је он једини човек беле расе који зна тајне те вештине. У уредништву тога енглеског. листа („Даили Скетцх“) он је приказао ту своју