Policija

"ан

(Своје гледиште Касациони Суд је заснсвао на следећим разлозима:

Против удружења чији рад угрожава јавну безбедност и државнн поредак прописане су у пом. 15. чл. двојаке зажонске мере. Једну меру против таквог удружења предузима «одмах државна управна власт, имајући овлашћење и дужност да, кад утврди да је у раду извесног удружења наступио који од случајева у пом. чл, 15. — донесе решење о забрани да„љег рада таквог удружења и тим актом изерши једну превентивну меру у интересу заштите јавне безбедности и постојећег државног поретка. Друга законска мера предвиђена је против представника растуреног удружења, за које је прописана величина казне због недозвољеног делања у удружењу.

Одлуку своју о растурању удружења управна власт има да заснује на утврђеним чињеницама, које изказују да је рад удружења у противности са законском забраном и законитост такве одлуке има да се цени само с обзиром на утврђеност чињеница, које даљи рад удружења чине недопуштеним; на основу којих је, пак, законских средстава и доказа утврђено постојање ових чињеница ирелевантно је по питање незаконитости рада удружења и његовом растурању, и као што н.пр. ни доношење решења о забрани каквог листа није условљено претходним саслушањем одговорног лица, исто тако ни растурање удружења, као једне превентивне мере, није условљено претходним саслушањем представника удружења, осим ако то сама природа случаја не би захтевала; међутим, та се потреба у овом конкретном случају не појовљује, пошто је противзаконити рад синдикалног већа, према нахођењу среског поглавара, утврђен нађеним документима.

Што се тиче друге, у наведеном законском пропису, предвиђене мере: позивање представника растуреног удружења на кривичну одговорност, она има да следује, пошто је управна власт претходно утврдила постојање дела из овог законског прописа и њена одлука о растурању удружења постала извршна, и тада усгавни принцип о претходном саслушању окривљеног има да буде примењен, а представницима удружења пружена могућност за одбрану. С тога је погрешан и закључак првостеп. суда, да би у случају кад се без саслушања представника удружења донесе решење о растурању