Policija

— 174 —

Патос има утицаја на одржавање потребне чистоће а бош више, кад се дсведе у везу са спавањем. Ако се спава на патосу, онда игра важну улогу од чега је патос. Дрво је рђав "топлоноша а цигља и бетон добре топлоноше, те је хладније кад се спава на патосу од цигаља него ли на патосу од дасака.

На чему спавају апсеницир Из предњег јасно је, што одмах прелазим на спавање.

У 9! одељења има кревета. Ови су обично заједнички, мање или више уздигнути над патосом. Обично су: душеме дрвене, миндерлуци, заједнички кревети, а само код једне среске апсане постоје 20 гвоздених војничких кревета.

У 164 одељења апсеници спавају на патосу и то или на голом патосу, или простру које поњавче и ћебе или свој капут по пагосу, или имају сламе под собом или имају само непуњене сламарице. Са покривачима стоји још горе. У једној апсани спавају сви на влажном, земљаном патосу.

Кречење. М ако је кречење врло проста радња, коју могу да изврше и сами притвореници, и ако је креч јевтин и може „се лако добити, ипак са кречењем апсана не стоји добро. По неки срески начелник некречење справдава немањем кредита. Уз добру вољу може се потребна количина креча добити из општинских кречана, где их има или би и сами укућани поап- _ шених лица могли донети. ј

(Ова недовитљивост објашњава нам, што код 11 полицијских и судских апсана нису одељења никако кречена, а то је 20%/, свих апсана. Код осталих 43 кречено је: једанпут, код 16, по 2 пут код 16 и више пута код ||. — Дакле код 43 или 80".

Како се у већини случајева врши кречење једанпут, а у 509/5 2 и више пута то је и чистота у главном добра. Нађено је у 39 апсана добра чистоћа а у 15 апсана рђава.

Лична чистоћа апсеника. Апсеници добивају преобуку обично од својих кућа а и сами перу. На личну чистоћу обраћа се доста пажње. То је утврђено и при прегледу. У 11 апсана чистоћа апсеника је била рђава (20%), у 42 апсане је била добра (80"/,) а у једној је била примерна.

То се нарочито види по паразитима. У 74, апсана нису нађени никаква паразити, а у 269/; апсана било их је и тоу 'д апсана нађене су ваши а у 2 само стенице.