Policija

=“ 102 —

љено је да се локали за извршавање мера безбедности п принудне радионице сместе у каквом казненом заводу, али по могућности у посебној згради. За сваку казнионицу, па и за средишње затворе нека се наместе одбори за саветовања (управник, кућни лекар, учитељ, свештеник, заповедник страже и једна поверљива особа из народа,) који нека дају, у важнијим питањима, своја мишљења. Врховну управу воши министарство правде преко својих органа; њима уз бок постављен је одбор ва саветовање састављен од петорице теоретично и практично наображених стручњака.

Извршавање казне обасиже четири ступња:

1. Појединачни затвор уз рад у ћелији, редовпо траје 3 месеца бев прекида; ако је кажњеник опасна или морално пропала особа, до ! године. Министарство правде може тај затвор продужнти до 3 године, на молбу осуђеника и за дуже време.

2. Заједнички затвор. Тај нека се уведе „за најтеже. и тешке врсте казне“ и састоји се у скупном раду сукажњеника, док су ноћи и за време одмора кажњеници те врсте одељени један од другога. Само у случају, у којем телесно и душевно здравље не препоручује такво усамљење, | дође неколико таквих кажњеника (5—10) у мање собе, где пребивају и спавају скупа. Међусобне везе нека буду скучене на најмању меру по правилима кућнег реда. На наблаже врсте казна лишењем слободе осуђени остају ноћу и за време одмора у мањим скупинама сами, а олакшане су им и међусобне везе. Осућеници, који се налазе у скупном“ затвору, морају обављати тежачке послове и изван завода.

3. Одио ва „слободњаке“. Овамо долазе само ови кажњеници, који обећавају, да неће злоупотребити слободе у сврху бегства, и то: а) ако су први пут у казниони па нису били никада прије кажњавани ради злочина, после две петине целокупне казне, 6) ако су други пут у казниони, пошта је протекла половица казне и в) ако су били осуђени на досмртну тамницу, те су први пут у казниони, после 12 година, а други пут после 14 година затвора (Припомињемо, да нацрт такво одељење предвиђа како за мушке тако и за женске кажњенике). Они кажњеници, који су уопште први пут осуђени и то „на казну лишења слободе блаже врсте“ — или само до ! год.,