Policija

= 163 —

жаогу доћи из поједине ћедије непосредно у то оделење. Премештење у тај одељак одређује управник казнионице пошто де саслушао одбор.за саветовање. У том оделењу нека се каожњеници баве у првом реду пољопривредом. Оделење мора бити смештено изван зидова казненог завода, нешто удаљено од казнионице. За више истоврсних казнених завода сме се «основати исто оделење за „слободњаке“.

4. Условни однуст. Из оделења или завода за полупросте слободњаке смију се одпустити такови кажњеници, који су по својим силама, штету створену с кажњивим чином, поправили, ако се сме о њима мислити и очекивати да ће се у слободи добро понашати. Тај одпуст смије наступити код оних а) код оних који су први пут у казниони, пошто су издржали половицу казне, 6) код оних који су по други пут у казниони, пошто су издржлли две теећине казне, в) код оних који су осуђени на доживотну тамницу, ако су први пут у жазниони, после 15 година, ако су по други пут после 18 година, ако пак је смртна казна, услед помиловања, замењена _ доживотном тамницом — после 20 година.

Политички, па и они кажњеници, који на властиту молбу преко одређеног времена остану у самотним ћелијама, смеду •се, из тог првог ступња, уветно пустити из казненог завода. ЈУветно одпуштени кажњеници воде се у списку казненог завода све док не конча време њихове казне. Ако је била изречена доживотна тамница, траје допуст редовно 7 година, ако је била смртна казна замењена, услед помиловања, доживотном тамницом, 10 година.

Дозволу за условни одпуст даје, на предлог казнионичког управника, који је прије тога морао саслушати свој одбор за саветовање, министар правде, на предлог нарочите комисије „састојеће од 3 члана. Алкохоличарима, који су кажњиво дело извршили у пијанству, сме се код одређивања уветног одпуста "забранити похађање крчама. Младостницима испод 21 године "може се наредити уветни надвор.

О опозиву уветног допуста одлучује министар правде. _ Оповзив је могућ, ако је чин који оправдава опозив извршен био још прије него је истекао допуст, још 2 месеца по престеку уветног доба. Ако је тај чин злочин, може се опозив из-

1: