Policija

— 183 —

се односе на уређење судства и адвокатуре на територији Новосадског Апелац. Суда ит.д.

Кад се овом шаренилу нашег данашњег законодавства дода и познати факт да поједини општи закони, 1. ђ. закони који важе за целу земљу, нису још потпуно уведени у живот у свима покрајинама (ликвидација Покрајинских Управа није ни до данас потпуно извршена у Хрватској и Славонији у смислу закона о општој Управи), или да никако нису уведени у живош, као што је случај са врло важним законом о обласној и среској самоуправи; или су уведени у живот али нису свуда примењивани као што је случај са законом о заштити јавне безбедности и поретка у држави; — онда ће и за лајука бити потнуно јасно, да је у општем интересу неопходно потребно да се овај хаос у данашњем позитивном законодавству што пре рашчисти, и да се што пре дође до систематског и једнообразног законодавства на целој територији.

'" Пошто надлежни фактори већ толико времена ништа не предузимају у овом правцу, дужност је удружаних правника као најпозванијих за оцену вредности доброг законодавства, да јавно констатују и осуде овај њихов необјашњиви немар према једном од најважнијих и најхитнијих питања за брже и успешније консолидовање земље, и да их на овај начин опомену ва вршење дужности према заједници.

Захваљујући љубазној пажњи Управе Правничког Удружења, ми смо данас у могућности да говоримо о једној врло важној и актуелној ствари — о реорганизацаји и унификацији наше полиције — која у највећој мери тангира правни поредак у земљи. А да овај поредак није био увек загарантован у довољној мери, доказ су многобројни немили догађаји и многобројне жалосне појаве, које се још од уједињења појављују широм целе земље, и при којима полицијске власти нису могле увек и свуда вршити своју дужност како треба из равлога које ћемо доцније навести.

" Одржање доброг. правног поретка битна је дужност сваке државе. Где нема правног поретка нема ни државе у правом смислу те речи. ј

Док се остварило народно Ослобођење и Уједињење, и створила данашња Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца пало је неколико стотина хиљада најбољих југословенских синова,