Policija

— 184 — 1 и с тога је наша света дужност да учинимо све што је по"требно и могућно, да очувамо ову тако скупу тековину и да никоме не допуштамо да јој подрива основе, који су толиком крвљу заливани.

За ово нам је, поред осталих средстава и мерг, неопходно потребна и добро организована, спремна, исправна и дисциплинована полиција, која ће у целој земљи функционисати на исти начин и вршити исте послове у циљу остварења истог заједничког задатка.

Потреба за добро организованом и јаком полицијом, осетила се после свршених ратова у свима земљама, и до данас су, готово све државе, реорганизовале своје полиције у овом правцу, па су То учинили и наши суседи: Румуни, Бугари и Грци. Последњи су у току прошле годиме, створили и посебно Министар: тво за Полицију — Министарство даконштог Реда.

Вредност добро И поратне полиције уочио је

француски саветник Анри Шардон још 1917 год. у својој од-

личној расправи о административној реорганизацији Француске, у којој, поред осталог, вели: „У административној реорганизацији Француске треба, на првом месту, организовати јаку полицију. Нова Република треба да да Француској оно што никад није имала: јаку, спремну и беспристрасну државну полицију на целој територији. 70 је први знак и прва мера цивилизације једне нације, битни услов сваког прогреса. Јавни мир, здравље, морал, хигијена, заштита од страних агената, — све ово зависи од добре полиције..

Добра полиција у стању је да за крашко време преобрази један народ, и да му улије смисао за дисциплину, која је пошребна великим народима. .“ и

један други Француз, добро пезнати стручњак Др. Е. Локар, директор полициско-техничког лабораторијума у Лијону почиње своју расправу о полицији (каква је данас а каква треба да буде) са тврђењем: „Да је ранриена полиција знак највећег ступња цивилизације једне вемље,“ а закључује са тражењем: да се државна и регионална полиција уједине под једним јединим шефом, додајући: „Једна полиција, једна јерархија, ето очигледне потребе.“