Policija

А

цењена. од судских власти, нарочито од државног тужиоца,

јер. «су чиновници ове бригаде имали оне најважније особине, "које смо сада остварили У саксонској крим. полицији: покретљивост и ослобођење од спутавајућих граница појединих надлежности. Чиновници пређашње саксонске земаљске криминалне полиције, која је била потчињена централној управи у Дрездену, били су распоређени у седам мобилних бригада, чији је делокруг у првом реду била њихова област, али су "се оне могле, према потреби, употребљавати и у целој земљи, па под извесним околностима и изван Саксонске, у осталим покрајинама немачке царевине, Баш због те покретљивости и брзине, као и стручности њихове постизавани су они невероватно велики и брзи успеси некадашње криминалне полиције. 1

1. октобар 1922. год. увео је у живот давно прижељкивано подржавања полиције. С правом су одавно већ позвани стручњаци криминалне полиције и судства указивали на то, да криминална полиција може дорасти својим тешким задаћама само онда, ако она буде организована и управљана по једном обрасцу. А ово може бити само онда, ако сва делатност криминалне полиције пређе у државне руке. Само држава или — под извесним околностима — и какав велики трад може створити добру крим. полицију и снабдети је свим могућим потребама. Само државна управа може уклонити све оне равне незгоде, које настају услед често паралелног, а често и супротног рада општинских и полицијских органа, стешњених у равне границе надлежности, суревњивих на успехе оних других и т. д, што се у пракси често вида.

П

Криминалну полицију, у чији делокруг спада ислеђивање злочина и иступа, у колико ови не спадају у надлежност самоуправних полиција (надзор над радњама, намирницама, здрав"ствене прилике, грађевине, станови, пожари и т. д., сачињавају земаљска криминална управа џ криминалне испоставе.

Овим властима стоје на расположењу:

а., Криминална одељења и Криминалне постаје, које се организују у окрузима и великим градовима, као и за крими-