Policija

== 169 =:

налну полицију важним сеоским општинама, куда се упућују криминални чиновници.

б., Изван оваквих побројина и места — пен пик јинске жандармерије.

Само ради хитне помоћи морају и остали извршни БрмавЕ државних и општинских полиција, ако горе пода.) и 6.) по-“ менути органи не би били на лицу места, уредовати у толикб: · само, колико је у циљу брже и довољне помоћи потребно; дакле, поглавито, ради прибирања података о делу и учиниоцу, као и ради предузимања оних послова, којима ће се сачувати · трагови и остали подаци који би се због одлагања могли изгубити; али је њихова прва дужност, да одмах и најкраћим путем обавесте и даљу најближу надлежну инстанцу (крими- · нално одељење, криминалну постају, среску жандармеријску. станицу и т. Д). | о.

Земаљско криминално одељење налази се у ркелн и потчињено је непосредно Министарству Унутр. Дела. Његова. је дужност, да као највиша таква установа руководи и надгледа рад на криминалном пољу у целој земљи. Оно има да. се стара о јединственој обуци државних криминалних чиновника, као и о јединственом раду целокупне криминалне. полиције; за тим о целисходној подели чиновништва у целој земљи; да се побрине за заједнички рад и да у криминалним случајима тражи и одржава везе са страним полицијским централама.

Оно има да прикупља сва на томе пољу стечена искуства, да их обрађује и примењује у пракси. А нарочито има да одржава централна одељења за индентификацију, обавештавање и потернице.

Сва остала криминална одељења која, већ постоје или која се буду тек образовала, потчињена су овом.

Четири криминалне испоставе налазе се у четири највеће саксонске вароши: Дрездну, Лајпцигу, Кемницу и Плацену и имају за делокруг дотични политички и судски округ; док остала три округа припадају : :' округ Бауцен криминалној испостави у Дрезди; Франберг испостави у но И Цвикао: оној у Плацену.. РА

Криминална испостава руководи и надгледа. рад свих“ криминалних чиновника свога округа. "Она има пре свега'да»