Policija

—- 104 —

када се истражују учиниоци извесних злочиних дела, за која се тачно зна време извршења. С тога се обавештајној централи морају достављати сва хапшења и притвори за све притворенике у истражним и судским притворима, као и сва слања питомаца у заводе за поправку малолетника; за тим, сва отпуштања из притвора и затвора, пуштања на јемство, спровођења у болнице и приватне клинике ван затворских зграда, — као и сва бегства притвореника и осуђеника.

Сарадња судских власти одређена је уредбом министарства правде.

Да приметимо још, да се земаљској обавештајној централи имају доставити и све умрлице таквих лица из целе земље, да би се архива могла рашчистити.

Нарочита се пажња обраћа, поред прегледа целокупне дневне штампе, још и многобројним потерницама и извештајима, који делом пристижу СВАКУ НО. а делом више пута у недељи.

Постигнуте резултате треба у толико више похвалити, што је централа прво месецима морала прибирати материјал, пре но што је на основу њега могла правити закључке. Ови су закључци тек од пролећа 1923. године почети да се састављају и већ су довели дотле, да су у току шест месеци, "(благодарећи једино обавештајној централи, могла бити пронпђена и индентификована 60 лица, која су починила око 200 кривичних дела у 115 разних места.

И изван Саксонске и Немачке ужива ова централа леп глас, јер се и из иностранства већи број полицијских власти послужио њоме, примајући и њен лист „Потерницу“, који је нарочито благодарећи овој централи добио много шири и богатији обим.

Надајмо се, да ће и друге државе поћи тим путем, који је Саксонска показала, те да и оне установе сличне централе, помоћу којих би се онда тек могло завести она тако жељно очекивана интернационална заједничка борба против зло-

чинаца. Д-р јиг. Палич, директор саксонске кривичне полиције