Policija

— 195 —

УНИФОРМА ПОЛИЦИЈСКИХ ПИСАРА.

Увођењем новог закона о чиновницима и осталим државчим службеницима грађанског реда поремећен је негдашњи «створени ранг полицијсзих чиновника у опште, а посебице оних који су и пре увођења тога закона у живот били поли- | ждијски писари. Тиме се дошло и до једне неприродности у погледу ношења старешинских с рангом везаних знакова на униформи.

По старом закону полицијски писари су се делили на две класе: прву и другу. За полицијске писаре прве класе прописана је капа са три шарита и нараменице од три гајтана, а за полицијске писаре друге класе капа са два ширита и нараменице од два гајтана. | Какве ће знаке носити полицијски писари по новом чи-. чиновничком закону, није прописано, и зато те знаке носи како жо хоће и како ко стигне.

Међу тим више старешине као надлежни органи требали би, да се држе оваквог тумачења прописа аналогијом и да упућују полицијске писаре на правилно ношење знакова.

"Полицијски писари предвиђени су уредбом о разврставању чиновника само у другој чиновничкој категорији итоу групи трећој и четвртој. Па како је и стари закон предвиђао само две класе полицијских писара, онда није тешко одлучити, да само полицијски писари разврстани у трећој групи друге категорије могу носити знаке прописане за негдашњу прву класу писарску, а да сви остали писари имају права на ношење једино знакова друге класе писарске (два ширита, два гајтана). То је довољно логички. — Они писари који су били под режимом старог закона прве класе, па су деградирани при превођењу на нови закон и ушли у нижу групу — четврту, могли би скинути знаке старијих писара и узети знаке млађих; ауторитет ту не страда више, променом знакова, него што страда реалним деградирањем у рангу сходно чл. 117. у вези чл. 230. поменутог закона; дозвољавање, да и ови негдашњи писари прве класе разврстани у четврту групу друге категорије ипак задрже знаке писара прве класе, могло би се правдати још једино толеранцијом ради поштеде осећаја потоса, толеранцијом, која у осталом се не коси ни са чијим