Policija

== 90 =

приватним или јавним правима и интересима. — Што се тиче приправника чиновничких из пете групе друге категорије, и они би могли да носе знак млађе групе писара, јер је потреба, да и они носе униформу као писарски приправници, те таквој толеранцији може имати места.

"Али многи полицијски писари од пре новог закона чиновничког преведени су у трећу и четврту групу треће категорије, сходно чл. 57. закона о чиновницима као архивски чиновници, немајући услове за другу чиновничку категорију нити више од осам година државне службе, колико тражи чл. 230. истог закона. (У прву и другу групу треће категорије нису могли бити преведени, јер немају година за ту групу, а у. колико имају улазе у другу категорију чим имају осам година службе.) Ти чиновници, строго примењујући закон, нису више полициски писари, већ само архивски чиновници, те не могу носити ни униформу полицијских писара ни знаке писарске. Исто тако и нови чиновници из треће категорије. Они, који немају школске квалификације за другу чиновничку категорију, не могу бити постављени за полицијске писаре. Према томе чиновници треће категорије не могу носити знаке полицијских писара, а ако би им се ипак признало, да могу носити униформу, онда би то могла да буде само унифирма са знацима. млађе групе писарске, нарочито ако нису из прве групе треће категорије (члан 118. закона о чиновницима.) Са

__ Значи, да само они, који су преведени или постављени у трећу групу друге категорије могу носити униформу сг. "знацима полицијског писара негдашње прве класе. У овом смислу би требало донети и позитиван изричав пропис, а њиме установити и неку униформу за полицијске архивске чиновнике, ако се нађе за умесно због њиховог великог броја и због њихове употребе на неархивске дужности.

5 А. Ј. К.