Policija

— 202 —

И свештеници су, као што је напред наведено, били нарочити предмет пажње окупационе власти. Пошто живе у нареду, свештеници су били увек подозриви и махом као „непоуздани“ означавани, и о сваком је вођена евиденција. Ово у толико пре, што, као учитељи нису могли бити замењивани; али су за то многи на списковима — интернираних, као и калуђери, у чија су се имања усељавали органи окупације, ради што бољега експлоатисања.

Ипак се у свакој прилици гледало, да се бар споља очува привидност верске толерације.

Да би се све те заслуге, које себи приписује аустроугарска окупација у Србији, могле п даље чути, од времена. на време пуштани су у Србију разни новинари, нарочито: мањих неутралних држава (Холандска и т. д.) и под присмотром спровођени су у унутрашњост. Сем ових неколико научних експедиција дошло је у Београд и прошло кроз окупациони део.

Осталу службу обавештења примале су већ добро познате „Београдске Новине“, које су симулирале независан. лист, а уређиване су у Гувернеману, и биле су његов орган.

Оријентишући се о свему овоме што је довде изложено при самом прегледу акша Гувернемана, и наишавши на обилапг материјал којим се аушентично осветљује рад окупационих власти у окупационом делу Србије. — Комисија за преглед архиве Гувернемана, пошто је дубље ушла у расматрање акта, . поставила је себи: питање: Како ће све ово, што је важније,. и аутентично, налази у актима Гувернемана, моћи бити приступачно ширим и стручним круговима, и како ће се из материјала и факата, која се у актима налазе, моћи поцрпети. што већа корист, како у садашњости, која је следовала рату, тако, нарочито у будућннсти — када се буде стварала историја овога рата и окупације Србије.

Своје закључке комисија |-, после дугога већања, израдила у нарочитоме образложеном предлогу Господину Министру Правде од 3. октобра 1919. год. Бр. 10. у коме је, између осталога, нарочито као неопходно нужно предложено ово што следује:

„Оцењујући ово стање ствари, комисија је дошла до уверења, да би најбоље било, да се свака група прегледаних.