Policija

— 209

ствар. Последице су овога бесконачне компликације, које карактеришу злочине жена.

Ова" особена фантазија жене, ова брзина у раду асосијација идеја, не врше, у осталом, само утицај, који објашњује компликовани карактер злочина у који је умешана жена, већ тако исто учичу, ја верујем, и на склоност жена ка лажи и оговарању.

Људи, који се за резоновање служе поглавито својом интелигенцијом, морају, да би лагали, да би изопачили истину, напрезати машту, пажњу и резоновање, и потом се усиљавати. да подржавају оно што је лажно, јер знају да је лажно. Због овога они не лажу и не оговарају, осим кад им је то у интересу. Жена на против мора се напрезати да р зликује истину од фегнтазије, да разликује ствар коју жели од оне која постоји; жени је дакле много теже да каже праву истину него да ју изопачи; да догађај прича објективно него асоцијације идеја које су га изазвале. Због тога, кад лаже, ова лаже сигурно и без противречаости, јер је за њу лаж често реалност, истина, коју тешко схваћа као ствар неистиниту.

О овој интелектуалној разлици, која утиче на злочин, треба да води рачуна и истражни судија — да би могао разликовати кривицу — и законодавац — да би могао измерити вредност појединих женских злочина, и разликовати сно што је послецица особеног карактера пола од онога што је последица ненормалности злочинца.

С француског превео А.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

1

Суду општине гарашке (срез јасенички, област шумадијска):

1. По 8 929. грађан. зак, притежалац, односно држалац једног непокретног имања, који за своју државину има пуноважан основ, прибавља застарелошћу и својину дотичног имања, и то државином за 10 год. ако има тапију на то имање, а за 24 године ако нема тапије, Кад ово време застарелости:

„Полиција“ А