Policija

—2>8 —

и женско дете (кћи) по праву представљања. То јест, ако је „тај раније преминули син или раније: премивула кћи: оставио три. кћери, онда ће оне, представљајући свога оца (или матер), добити све скупа 7, наслеђа, а другу половину добиће кћи онога, чије је наследство у питању.

Св.Бр. 257.

П.

Суду општине брчевске (срез струшки):

У „Полицији“ Бр. 24—24, за прошлу год, датс је: детаљно бјашњење о шумама у Јужној Србији. (Поуке и'обажештења, ХУЋ)..

Св.Бр. 166.

Ш, Сретену Мијатовићу, полиц писару — Сопот: Узимање сопствених ствари. „тајним, недоввољеним | начином испод запта“ кажњава се по 8 255 тач. 1. казненог. законика, и то само онда „ако се, поверитељ на. други начин не би могао никако, или не би могао потпуно, намирити“.

Дело ово извиђа се и казни на тужбу повериоца (5258 "у вези са 5 236 казн. зак), а одлуком опште. седнице Касац. "Суда, од 5, марта. 1921 год. Бр. 2810, објашњено је:

„Превара из тач. 1. 85 255. Казн. Зак, поред главног обележја потребног за сва дела ове категорије: оштећење имовине средством обмане, изискује и нарочити специјални. услов, да се штета · причињена једним од начина предвиђених у поменутом) законском пропису, не може намирити потпуно или делимично из остале непописане имовине; све дотле, док није испуњен и тај услов, који је битно обележје за ову особену врсту преваре, независно. од тога, што је пописано и узапћено добро извучено; испод: запта и отуђено, не може бити речи о постојању. овог дела. Само биће кривичног- дела, по редакцији тога прописа, везано је и условљено за немогућност, да се штета, која је произишла из тога, што је извесно имовинско добро под заптом узето и отуђено, намири, и чим наступи: моменат да: се штета проузрокована узимањем ствари испод, пописа. накнади, или вредност узапћених ствари, на; који други начин. довољно обезбеди, сам прекршај наредбе власти губи карактер противправности“. |

4%