Policija

2

рима време проведено у ропству рачуна као време проведено у рату. По мишлењу уредништва, бвако треба поступити и са подофицирима и простим војвим обвезницима, који нису осуђивани због падања у ропство, т. |. и њима треба време, проведено у ропству, рачунати као да су га провели на војној дужности у рату, под условом, разуме се, да у ропство нису дошли својом кривицом или услед свог неисправног држања. О овоме, у сваком конкретном случају, има одлуку да донесе надлежна војна власт. ХР.

Командиру жандармеријске станице — Трпибичане:

По чл. 24. тач. а зак. о жандармерији, редовна дужност жандармерије састоји се у општој превентивно-репресивној служби, т. |. у упознавању места и лица и у спречавању извршења кривичних дела и откривању већ извршевих; у прикупљању доказног материјала за иследне власти по свима кривичним делима, и у хватању криваца.

Правилима за вршење жандармеријске службе (део |, стр. 17 и 44) изречно је стављено у дужност жандармима, да властима достављају „сва кривична дела“, која су наведена у казненом закону или у другом па закону, и да припомажу чувању усева пи шума.

По чл. 127. зак. о шумама, шумске кривице, извршене у државним, манастирским и црквеним шумама извиђају се по званичној дужности, а за њихово извиђање, у колико имају карактер преступа, надлежне су државне полицијске власти. Ако су ове кривице истшупне природе, онда су ове власти државно полицијске — надлежне и за њихово пре суђење. (чл. 126. зак. о шумама).

Чланом 61. овог истог зак. обећава се награда — поло-– вина наплаћене казне — сноме који ухвати или прокаже лица која учине ма какву кривицу казниму по овом закону, изузев штумара, подшумара и чувара шума.

Јасно је, према свему изложеном, да жандарми морају по званичној дужности, спречавати и достављати надлежном среском поглавару извршење шумских кривица.

Св.Бр. 63.