Policija

— 216 —

ХУ.

Аншону К. Моцано, деловођи општине алданачке (срез крушевачки) :

У закону о народним школама није предвиђено ко ће саслушавати ђачке родитеље због нешиљања деце у школу, али је расписом Мин. У. Д., од 22-1-1925. г. УБр. 6117 (који доносимо у овом броју) наређено, да то врше општинске власти.

ХМ!Л.

Милану Љ. Поповићу, председнику општине воговске:

Како се има поступити у случајевима несастављања годишњих рачуна у одређеном року, прописано је у чл, 137. зак. о општинама.

ХУП.

Миленку Гавриловићу, писару општине вел. бошњанске:

По 58 412, 413, 414 и 415 грађан зак. удовица има права законскога плодоуживања на имању свога покојног мужа. То право има до смрти своје или преудаје, као што се вели у 5 414. при крају прве алинеје, а и у законодавном решењу од 1855. г. ВМе 210, уз 5 412 грађан. зак. Грађански законик не условљава удовичко уживање њеном моралном исправношћу, јер брачна верност жене према мужу, и обратно, траје дотле док брак услед смрти једног супруга не престане, као што се види из 8 108 грађан. зак., где се каже да су оба супружника дужна јелан другом верни бити, дакле претпоставља се. за верност трајање брака, јер супружник је само онај који у браку живи, Да је законодавац хтео да брачна верност супруга траје и после гроба, он би то изречно и казао, а без изречне наредбе не смемо ту верност проширавати, у толико мање, што је верност после гроба у супротности са природним законима, а не може се узети да је законодавац хтео нешто што је неприродно. Према овоме, једном стечено право удовичког уживања не губи се услед неморалног владања удовице. Тако је но позитивном праву: Друго је питање да ли оваква удовица заслужује моралву осудуг