Policija

— 218 —

друге категорије, или нема тих услова али има четрнаест или више година службе до 1. септембра 1923. године, или више · од осам година службе до тога дана, ако је стручни Савет _ даб повољно мишљење о томе чиновнику.

Од тих преведених полицијских писара они, који имају школских квалификација за другу категорију, не могу никад бити унапређени за полицијске писаре у првој или другој групи друге категорије просто из разлог што то звање није предвиђено у поменутим двема вишим групама, али могу бити постављени за среске поглаваре када поред осталих законских услова испуне и услов о броју година службе означен у члану 57. закона о чиновницима, а то је кад напуне дванајест односно петнајест година службе.

Писари пак преведени на нови закон у другу категорију а без школских квалификација за ту категорију прописаних не могу, не само добити као писари прву или другу групу те категорије, него не могу постати ни срески поглавари, јер је интенција законодавца, према члану 230, Закона о чиновницима била та, да неквалификовани само задрже раније положаје, ако имају ловољно година службе, а не да добију и више положаје, за које немају потребних квалификација.

Што се тиче новопостављених полицијских писара т.ј. постављених после ступања на снагу новог закова о чиновницима, они, када напуне године предвиђене у члану 57. Закона о чиновницима, могу, уз друге услове, бити унапређени за среске поглаваре у прву или другу групу друге категорије, али ве могу у те групе ући као полицијски писари. — За те новонаименоване полицијске писаре претпоставља се, да имају школске квалификације за другу категорију, јер иначе по закону не би се могли ни поставити за полицијске писаре.. Ову претпоставку при унапређењима треба проверавати.