Policija

917 —

| ХУШ Суду опшитине кичевске:

Кад год се врши исплата из општинске касе приватним лицима и установама, мора се наплатити признанична такса из ТБр. 33. такс. тарифе, сем случајева који су ослобођени прописима 1. и 2. напомене уз овај број.

Св. Бр. 844.

ХХ

Суду општине карбуничке (срез кичевски):

_ Додаци на скупоћу општинских службеника, изузетно од чл. 59. зак. о непосредном порезу, не подлеже порезивању непосредним порезом, према чл. 7. привременог закона о разрезу пореза за 1921./22. годину.

Овим питањем, које има шири значај, позабавићемо се у нарочитом чланку, у идућем броју. Св. Бр. 259.

ХХ

Суду општине ново-селске (срез пећски):

Чланом 20. закона о насељавању јужних крајева насељеници су ослобођени плаћања државних пореза и приреза, као и окружних, среских и отиптинских приреза на земљиште. Радње и други порески објекти, ако би их било, нису ослобођени из простог разлога, што насељавању није циљ отварање кафана и других спекулативних радњи, већ земљорадња. Исто тако лични порез (главарина) у 6 дин, и прирези који уз то следују — свега око дваестак динара — мора се платити, па ма где се становало, јер је овај порески облик везан за личност, без обзира на то чиме се она занима.

ха

Г. Пешру јокићу, полицијском писару среза вучитрнског.

Звање полицијског писара није предвиђено у петој групи друге категорије, већ само у четвртој и трећој групи те категорије, а у прву и другу групу друге категорије предвиђени су срески поглавари. Пета група је приправничка.

Полицијски писар, који је преведен на нови закон о чиновницима, или има потребне квалификације за чиновнике.