Policija

“74460. —

Без сумње ла Мертапп имаде у много чему право, али његове предлоге и захтеве ваља искушати са стајалишта прак"тичне изводљивости. За извршавање казне по његовим идеално замишљеним нацртима, морао би доћи бар на сваких 100 кажњеника по један версирани чиновник казнионички, који би уједно морао бити криминалиста, психолог и педагог. Па и без обзира на ту страну питања, које би било — коначно само питање имовинске могућности извађања, ми смо из теоретичних разлога за издржавање одређене добе самотног затвора на зачетку извршавања казие лишењем слободе. Одклањамо Е!јргегоу горе наведени разлог као преоштар, примамо „Перепоуџ тезу, и позивамо се гледе њеног утемељења само на то, да ваља идеју одмазде (зуб за зуб, зло за зло,) и идеју «сврхе (починитељ треба да се обрне у корисног/ члана ч0-– вечјег друштва) премостити из нутра. А то ћемо може бити наћи баш у одређеном времену самотног затвора, као минимум онога трајања казне лишењем слободе, које значи неко круто вло (будимо искрени!) а ипак нуди прилику, да осуђеник баш у том времену, по примерним упутама са стране казнионичког особља — промотри своју нутрину, упозна је и управи на прави пут. Само тако би могли извршавању казне лишењем "слободе бар деломично приштедити приговоре, да модерно „жажњавање лишењем слободе није више кажњавање.

- — Свршиће се. —

Д-р Метод Доленц, професор права у Љубљани.

ХИГИЈЕНА ЗАТВОРА.

Данас се више не гледа на затворе као _места, у којима «се држе одвојено од друштва они, који су се огрешили о прдписе друштва изражене у законима, те не заслужују никакву пажњу ни удобност од стране друштва.

" Више се не гледа на затвор као места, која. ће својим уређењем само појачати казну онима; које је друштво осудила на издржавање казне. Некад је сматрано, да казна треба бити пооштрена рђавим уређењем апсане, јер она треба да је „кућа необична, у којој се легу гује и јакрепи“.