Policija

СЕ ИДО

На затворе се, дакле, данас гледа хуманим и хигијенским очима.

Нећемо сапа говорити о хигијени затвора у опште. Задржавамо се само на хигијени затвора при среским полицијским властима и код првостепених судова, и то у бившим окрузима: београдском, ваљевском, пожаревачком, смедеревском, моравском, крагујевачком, рудвичком и подринском, ·

О хигијенским приликама у овим затворима мора друштво водити рачуна из више разлога.

У овим затворима велики број лица лежи што се налази у притвору и истражном притвору, за које или истрага није донела још одлуку о притвору или суд није понео одлуку 0 правилности решења истражне власти или суд није одлуком решто, да је неки одиста крив и да има издржати казну. Често се у притвору налазе више људи, који данас сутра очекују ослобођење и пуштање у слободу.

И кад ова лица леже извесно време у притвору а нису стварно крива, онда друштво нема права да их сем лишења сљободе изложи опасности побољевања у хигијенски рђавим затворима. Притвори и судски затвори нису строго издвојени од општења са светом. И ако се ово општење контролише, ипак је оно тако разноврсно, да може изазвати непријатне хигијенске последице.

Притвореници и лица која чекају на судско решење често се пуштају из апсана и слушају у канцеларијама и друге чиновнике, чувају децу у извесним породицама. Њима непрестано долазе у посету сродници и познаници, који им доносе кад и преобуку. И кад је ова мешавина тако разноврсна и велика, разумљиво је, што се преносне бољести могу из апсане превети у грађанство или из грађанства у апсану.

један такав типичан пример десио се је 1913. г. у смедеревском судском затвору. Једног дана су обслели изненада више притворевика од колере, које је поуздано доказано. језа се прошири на сва одељења за притвор. Умрло је 6 лима а боловала. су око 20 лица. Зараза је била унета са стране доношењем јела. Колерних клица било је тада у дунавској води, којом су се заразили радници који су правили насип поред Дунава у Годоминском пољу. Било је великих тешкоћа да се зараза спречи, те да не уђе у грађанство. Скоро месец вана