Policija

— 35! —

железнички службеници, механнчари и т. д. који производе "штету и несрећу недовољном умешношћу за технички посао који обављају.

3. Онај који је, имајући нормалну моралну осетљивост и довољну техничку умешност, међутим морално слаб за моћ обазривости и асосијацију идеја због свога физио-психичког темперамента, који га чини мање обазривијим но што то захтева модеран социјалан живот.

4. Најзад онај који се, имајући нормалну моралну осетљивост, довољно професионмлну умешност и нормалну моћ обазривости, налази моментано у стању велике заморености, нервне исцрпљености, и то не својом кривицом (порок, заборав професионалних дужности), већ услед изузетног рада, или због којих других изванредних околности, које га спречавају да располаже оном пажњом, предострожношћу и умешношћу, коју притежава у нормалним приликама.

Очигледно је да једно исто нехотично кривично дело (н. пр. убиство без предумишљаја), проузроковано управљачем аутомобила типа 1 или железничким службеником типа 4 има веома различну симптоматичну важност за једног и за другог.

Извршиоци нехотичних кривичних дела у толико су социјално опаснији у колико се од типа под 4 иде типовима под 3 и 2, и достижу максамум са типом под 1, који се ближи умишљајном кривичном делу.

Ево како позитивна метода, која је обновила и подмладила казнену науку, потврђује своју теоријску и практичну корисност помоћу резултата, које казнено правосуђе може помоћу ње добити, гледајући у кривичном делу, не само веће или мање нарушење правног поретка, већ тако исто, и нарочито, и јасан израз једног персоналитета, више или мање антисоцијалног.

Крајњи резултат може бити само овај: појачати данашњу друштвену адбрану од кршминалитета према најопаснијим злочинцима, и учинити је хуманијом према мање опасним злочинцима који су многобројнији, према којима држава има