Policija

— 352 —

дужност и иншерес да их васпштава за време испаштања казне, да их, по истеку овог, поново искорисши као слободне и честише раднике. Тада ће казнени заводи престати да буду Пастерове етиве за развијање криминалних микроба, као што је то данас, на жалост, гошово у свима цивилизованим земљама, нарочито за малолешнике и извршиоце нехотичних.

кривичних дела. С француског превео А. :

КОНТРОЛА СТРАНАЦА У ПОЈЕДИНИМ ЕВРОПСКИМ ДРЖАВАМА

Може се констатовати у опште, да се контрола странаца "у већим европским државама данас врши са мањом строгошћу и већом пажњом према путницима, него у првим годинама после рата,

На италијанској граници, према нашој држави, врши се контрола пасоша у возу, и то тако да док комесар пограничне полиције или његов заступник прегледа пасош и исправност виза, за то време један други чиновник сравњује, по једном регистру, имена путника са именима сумњивих особа, на које би ваљало обратити пажњу. |

Чим се констатује да и у тој књизи нема његовога имена удари се печат, као знак да је пасош прегледан и исправан. г

" Цео тај посао се врши брзо и без неких специјалних формалности.

На границама пак Швајцарске, Француске и Енглеске чак се и то не ради, већ се скоро махинално удари жигу знак прегледа, и ако верификацлја није тачно ни извршена.

По свему изгледа да се тај посао врши више формално, да се само у изузетним приликама, када граничне власти имају нарочитога разлога и индиција за личности извесних народности, — на њима заустављају и обраћају већу пажњу.

Не стоји разлог да се то чини због малога саобраћаја странаца. На против, њих је у тим земљама у несразмерноме броју више, према онима, коју уђу у нашу земљу.