Policija

— 358 —

која им је утеха такође затрпана, заједно са свима жртвама. у тоталном смислу, у истом месецу октобру 1918 када су морали и Србију и Београд за навек оставити.

У сваком случају овај једини војнички докуменат, кој: се нашао у архиви Гувернемана, због своје аутентичности врло је важан. Он је, по свој прилици био на читању код. неког официра и тако је запао у административна акта Гувернемана. Због његове важности особено је предат Државном Архиву, на чување; јер је овај докуменат у истини већа похвала браниоцима но освајачима Београда.

Констатујући потпуни недостатак војничких, судских полициских акта у архиви Гувернемана, комисија је у положају, да на основу једне наредбе Крушевачке окр. команде, једновремено утврди и донекле узрок, зашто таквих аката нема у архиви.

То је такође услед велике обазривости аустро угарске војне управе и неприлике, у којој је запала, кад је настао. слом њихове силе,

Чим је ратна срећа почела да изневерава централне силе и кад се позиција тврђа њихова, нарочито на југу Србије, почела да љуља, почели су се јављати први знаци, који су одавали њихов страх, и изазивали наређења за приправност и одступање.

Прва таква наредба био је упут, да кад потчињене команде добију поруку „АПсетете Мобшаноп“ (т. ј. општа мо– билизација) онда се то има разумети да ваља бити приправан за, одступање,

А кад је српска и савезничка војска пробила у септембру 1918, јужни фронт, расцепила га на двоје и принудила бугарску војску да капитулира, а делове немачке и аустријске војске да се повлаче и да, гоњена, одступају журно Сави и Дунаву — следовале су и дефинитивне наредбе и за окупа– циону аустро-угарску војску да напушта заузете делове Србије.

Те је наредбе, по заповести врховне команде издавао Гувернеман окружним командама, пошто је се окупација сваког округа морала дићи под специјалним условима свога округа.

Крушевачки округ и по свом положају, по свом богатству у житу, воћу, грожђу, шумама и т. д. био је један од