Policija

- 059

врло важних округа за окупационе области. А као иајјужнији у области, коју су аустро-угарске трупе, додирујући се "с бугарским, држале, имао је и више тешкоће при евакуацији но н, пр. окрузи дуж Саве и Дунава.

Према таквом стању ствари следовала је првих дана октобра 1918 оваква наредба, коју са незнатним изостављањима локалнога значаја, скоро у целости овде износимо.

Ц. и К. Окружна Команда

у Крушевцу.

Заповест Мо 9.

Крушевац 7. октобра 1918 године. По М. Д. Д. С. Ор. Мо 1860.

„1. Противник се приближује изласку врањске клисуре. И ако се има рачунати са његовим задржавањем на северној ивици лесковачке равнице, изгледа да је домашај округа ипак угрожен.

„2. Све што је војсци непотребно, ваља одмах отпочети да се извлачи из срезова: Бруса (Блаце,) Александровца, Крушевца, Трстеника, Варварина и, у колико се може, из срезова Варварина и Крушевца главном железничком пругом, а остало _ у правцу Краљево— Чачак. Потом из ових срезова кренути све што служи снабдевању сем потреба у снабдевању за 24 дана.

„3 Да се отпочне обустава шумске сече на Јастрепцу.

4. Чим се противник буде приближио северној ивици лесковачке равнице (овде се мисли теснац и прелаз преко Мораве, код „Курвин-града“), отпочети напуштање југа и југоистока (округа). То ће се чинити овим редом: Прво сва. војничка спрема све што служи снабдевању, остало, као угаљ, шумске производе (т. ј. исечену грађу) архиве. Што год се може више пшенице и жита. Где има коња, њих, кола и сва. радничка оделења нек се крену са пешачким одредима.

„Архиве, које се не могну понеши, поуздано уништити, а специјално све што се односи на војску и акша Насћисћвеп —Олстег5“.

„5. Одвлачење железничког саобраћајног материјала биће тек на заповест железничке управе, Рушење комуннкација биће на заповест команде борбених трупа.