Policija

_- УОЛ

хартија, разних формулара, железничких фрахтова, рачунских и др. књига и протокола. Све су ове хартије и остало, од Комисије оцењено као неважно, враћене у своје сандуке и стоје на расположењу Министарства Правде, да са тим материјалом изволи Министарство учинити распоред како за сходно буде нашло.

— Крај —

ЖЕНЕ КАО ДЕТЕКТИВИ.

Има већ доста времена од како су жене почеле улазити "у полициску службу. Скоро све државе имоју жене дешективе. које врше дужност савесно и са пуно успеха.

У Енглеској има највише жена детектива. У Лондону се сматра за најбољу детективку госпођица Мод Вестова, која је у полицијској служби дуги низ година. Она је из старе адвокатске породице и још као млада девојка почела се бавити криминалистиком. По њеном мишљењу жена је у многом погледу способнија за детективску службу од човека. Познато је, пре свега, да жене обраћају већу пажњу на ситнице. Оне имају природне радозналости за све ствари, а та радозналост их води откривању појединих тајни.

За преоблачења и мењање спољашности, што је код детектива неопходно потребно, жене су мање способне. Жена тешко може сакрити свој пол, а спољашност је лако одаје. „Мушко одело никад не изазива толико сумње колико женско. Човек лако сакрије мекан шешир или капу, а брзо их замењује, док жена то не може. _

Детективка мора бити у кући, где ће је свет сматрати за елегантну даму; али мора бити и на улици, где ће изгледати као обична радница и жена нижега сталежа. Мора бити готова на све и глумити час једну час другу улогу. Једног дана она ће представљати и елегантну, поноситу аристократкињу и одмах после неколико минута најпрљавију служавку.

Жена без образовања и стручне спреме не може бити детектив. Она мора свестрано познавати живот, психологију