Policija

= 200. —

»б. Жандармеријске и финансијске страже дићиће се према јуче датим инструкцијама.

„7. Власти ћефвршити своју дужност дотле док год је то могуће. Своју делатност прекинуће, и повућиће са свима трупама, кад опасност буде на МИ

„Где је нужно,узети таоце“.

Затим се додају на истом акту објашњења једне претходне гувернеманске наредбе, и поред осталога се понова наређује: ·

„Архиве, све до резерват аката 1918. и иначе војнички важне, спалити.

„Тачно време за повлачење власти, биће наређено од окружне команде. Са властима ће поћи л војничка оделења, и у свима срезовима узети таоци.

„Све ове мере објаснити становништву, да.као долазе услед уговорене предаје области, да би се отклонила забуна и противстајање оружјем. А ако би се тако што догодило, употребити најоштрија средства“.

Из наведеног текста наредбе о повлачењу из округа Крушевачког, која је, у погледу архиве несумњиво истоветна и за све остале округе јасно излази, да су акта судска, полицијска и војничка или благовремено склоњена у позадност, или просто уништена.

Ово се, и једно и друго, да разумети, пошто и судска и полицијска процедура аустро-угарских окупационих власти, ове највише компромитује. А исто је тако разумљиво и то, да кад је настао моменат повлачења, под притиском победо_ носне војске, сваки је излишан баласт одбациван, и сва је пажња концентрисана на своје рођено спасење.

Овим се, по мишљењу Комисије поред позитивних наређења да се дотичне архиве и акта спаљују, потпуно објашњује недостатак судских, полицијских и војничких аката у архиви Гувернемана.

У. Остатак архиве.

Сем важних аката, које је Комисија при вршењу прегледа Архиве Гувернемана издвајала, и на напред изложени начин предавала Министарствима, Установама и Државном Архиву, = остао је, по количини можда још већи део најразноврснијих