Policija

— 365 —

свештеник, који, знајући, венча момка пре навршене 17 а девојку пре навршене 15 године, казни затвором до године дана; а који, знајући, венча момка или девојку, без потребних одобрења, пре навршене 21 године, казни се затвором до три месеца.

Речи из 8 150 грађан. зак.: „такође и кћи од 18 година жоже се удати, нити јој родитељи забранити или на пут стати могу“, морају се довести у везу са одредбом 8 69 тач. 8 и 5 73 грађан. зак, и онда је јасно: да не само кћи него и син од 18 година може ступити у брак и да родитељи у тому не могу сину као ни кћери стати на пут, ако за то ступање у брак добију одобрење надлежне власти, а то је старатељског судије. Према томе: и ово позивање у тач. 2 чл. 74 зак. о старатељству на 5 150 грађан. зак. има само тај смисао.

Према овим прописима грађанског и казненог законика јасно је, да је у сваком случају пошребно одобрење сшаратељског судије за ступање у брак момка и

- девојке, кад су навршили 18 али још нису навршили 21 годину. ако немају одобрења родитељског. Такво је мишљење о овом питању дао на тражење г, Мин. Просвете и Цркв. Послова, и Касациони Суд у својој општој седници од 15 новембра 1904 г. Бр. 10385“ -

МЕ,

Суду општине чичевске: ;

По чл. 169. закона о црквеним властима источно православне цркве у Краљевини Србији, кривице свештеника (мирског и монашког реда), које се казне по општем казненом законику, извиђају и казне надлежне грађанске власти, са изузузешком крпвица. које су изречно побројане у чл. 173. истог закона (невршење или немарљиво вршење службених свештеничких дужности; немарљиво владање и неуљудно понашање на јавним местима: картање, пијанчење, опијање, певање и овима слична дела; невршење или немарљиво вршење законитих наредаба претпостављених власти; претресање државних закона и наредаба државних власти и оговарање поступака ових влати у беседама које држе у цркви или манастиру, и просте увреде које једно свештено лице нанесе другоме), за чије су извиђање и пресуђење надлежне црквене власти.

Принцип постављен у чл. 169. важи и за кривице казни ме по специјалним захонима, у колико овима није друкчије наређено.