Policija

— 366 —

Према овоме, општински судови надлежни су да по зажону о чувању пољског имања извиђају и пресуђују иступне кривице свештеника и старешина манастира, не губећи овом приликом из вида 5 26 полицијске уредбе.

Св. Бр. 569.

УН.

Љубомиру Коларићу, општинском бележнику — ДЦерић:

За уговоре о примању-· шегрта без награде или са на"радом до 600 динара годишње, плаћа се такса од 5 дин, по ТБр. 20 6 такс. тарифе. Ова такса до сада није повећана, те с тога греше оне власти, које траже да се за ове уговоре на- · зплаћује такса од 10 дин.

УШ

Општинеком поглаварству — Вукманић:

Прописом алинеје друге, тач. 5, чл. 5. зак. о таксама укизнута су сва ранија ослобођења од Такса. Према томе, од 15 новембра 1923 г., као дана од када овај законски пропис важи "ва целу Краљевину, престала су да важе сва ослобођења од такса по ранијим шаксеним, биљеговним или другим специјалним законима, па, дакле и ослобођења која су се односила на рад крајиншких кућних задруга. Лица и установе, који су раније били ослобођени, могу од Мин. Финаноија накнадно трасжити ово ослобођење.

Св. Бр. 1860. ТХ.

Суду опшпшне ивањичке:

Самоуправне власти не могу се користити чл. 53. закона о буџетским дванаестинама за месеце: април, мај и јуни 1925 г. и самоуправне прирезе разрезивати и на суме пореза на ратне дохотке, пореза на пословни промет и инвалидског "пореза, јер ни држава неће на њих разрезивати своје прирезе, које разревује на непосредни порез, већ се ови друга порези „имају сматрати као непосредни само у погледу застарелости.

Св. Бр. 964.