Policija

= 34. —

гаа време које се у државној служби проведе после 1. септембра 1923. године, датум када је публикован нови закон о -зиновницима, јар је за преведене службенике на нови закон прописано о дотадањем службовању у члану 235. да се дрсжавним службеницима из свих правних области, од којих је „састављена држава, било да су по дотадањим законима имали право на пензију или не, признаје за пензију све време проведено у служби пре обнародовања новог закона, које се признаје у члану 137 са ограничењем у погледу оних слусжбеника, који по дотадањим законима нису имали право на пензију, да им се то време рачуна само од навршене 21 године живота. (Пропис члана 235. је у пракси разно комен-тарисан, и по некима се свело на то, да није постојала ни једна правна област са режимом непризнавања права на пензију неким врстима државних органа).

2. Време које би неко провео у државној служби пре -навршене 18 године живота, рачуна се онако, како је излоожено напред под 1. а по новом пак закону нико не може у будуће бити постављен за службеника пре навршетка 18 го„дине живота. -— 5 152. грађанског закона, који говори о оглаашењу за пунолетне пре навршене 21. године, нема значаја за рачунање година за пензију и за напредовање.

3. Служба адвокатског писара не рачуна се за слободну професију у смислу члана 6. 7. и 137. закона о чиновницима си време проведено у својству адвокатског писара не рачуна се за напредовање и за пензију, јер се слободна професија "узима у ужем смислу, и под тај појам долазе они, који имају „стручну спрему и самостални рад.

ХГХ,

Урошу Трифуновићу, деловођи општине богомилске (срез «велешки):

Сопственик једног непокретног добра може исто уживати по своме нахођењу, у колико му на путу не стоје законски прописи или у колико није сам себе у корист неког

„другог ограничио. — 5 216. грађан. зак. Али сопственик не

„сме, вршећи своје право уживања свога добра то своје право

трекорачити и тиме другог штетити — 5 806. грађ. зак. Кад

=сопственик горњег земљишта хоће исто да засеје пиринчем, 4%