Policija

06

састаћеш се са децом својом. Сад није време даљем говору. Збогом! — Рекавши то, верни слуга зграби оба детета са скупоценом постељом њиховом па хитро изиђе на врата позади. Колевка оста празна.

Друга се врата лагано раздвојише, и у собу уђе — Луција.

— Свршиће се —

КЊИЖЕВНОСТ.

· А) Нове књиге: 1. Сопствена ивдања:

Наследно право, с нарочитим обзиром на грађански законик Краљевине Србије, од Д-р Драг. РОНЕ рНИЋа, професора универзитета, стр. 176, цена 40 дин.

И ако у првом реду намењено за уџбеник слушаоцима правног факултета, ово одлично дело корисно ће послужити и осталом правничком свету, а због велике практичне важности третираног питања и ширим круговима. У нашој правној књижевности имали смо до сада само два ваљана дела о наследном праву, оба од пок. Андре Ђорђевића: једно од 1904, а друго од 1910, г., али ни једно ни друго није потпуно. Првом не достаје одељак о легатима и поклонима на случај смрти, а другом одељак о тестаменталном наслеђивању.

У овом свом делу Д-р Аранђеловић је обухватио и систематски обрадио сву материју из домене наследног права, и стручњачки објаснио одредбе гркђанског законика о наслеђу. Наши читаоци наћиће у његовом делу много корисних и практичном животу потребних ствари, те им га с тога топло препоручујемо. Може се добити у познатој београдској књижари Геце Кона или преко писца (Његушева, 65),

А.

Дефлациона валутна политика, од Д-р Владе Т. Марковића; стр. 73, цена (2)). Садржај: потреба решавања валутног питања, привредна подлога нашем динару, начин решавања валутног проблема, девалвација, дефлација, пољопривреда и

„Полиција“ 5