Policija

— 386 —

снажење динара, снажење динара и индустрија, извођење дефлационе политике, државна интервенција на берзама, закон о решавању валутног питања. Писац ове расправе, наш познати стручњак у питањима ове врсте, мишљења је да се наш валутни проблем може најбоље решити дефлационом политиком.

2. Издавачка књижара „Напредак“ — Београд — Кнез Михаилова:

Кривични (казнени) законик и законик о иступку судском у кривичним делима Краљевине Србије, с кратким објашњењима (с обзиром на одлуке Касац. Суда), од Д-р Томе Живановића, професора кривичног права на београдском универзитету, четврто прерађено и допуњено издање; цена 60 дин. (укоричено). Ово издање разликује се знатно од претходних не само по обимности, већ и по брижљивијој обради практичне стране „кратких објашњења“, којој је писац овога пута поклонио нарочиту пажњу.

Радио-телефонија, од инж. Павла Васића, асистента. београдског универзитета; стр. 102. (са 71 сликом у тексту); цена 30 дин. Садржај: принципи на којима се оснива радиотелефонија, електромагнетни таласи, саставни делови једне пријемне станице, скупљачи таласа, апарати и т.д. У предговору је укратко нзложена историја постанка бежичне телеграфије и телефоније. Ова стручна и лепо опремљена књига поглавито је намењена радио аматерима, али је од интереса и за остале читаоце.

Три Ненадовића, историјско књижевни есеј од Душана С. Николајевића, стр. 40; цена 10 дин. Предмет су овог есеја кнез Алекса, прота Матеја, и песник Љубомир Ненадовић, као најизравитији представници велике и чувене ваљевске фамилије Ненадовића, која је имала врло великог учешћа у јавном животу обновљене Србије. Писац је добро уочио и успешно истакао најкарактеристичније особине великог деде, сина и унука, и на овај начин допринео потпунијем познавању ових заслужних Срба. |

Наша отаџбина, саставио Ђура Димитријевић, учитељ у пензији; стр. 96, цена 10 дин. Ова књига намењена је омладини, и садржи око 45 пробраних патриотских песама и написа познатијих писаца.