Policija

шљај да се недозвољеним махинацијама изазива оштећење код некога, Како, пак, истрага није ничим утврдила ма какву радњу оптуженога да некога злонамерно оштети и како радња издавања чека без покрића није нигде предвиђена као кривична радња, то је суд нашао да нема дела из 5 253 кр. зак. у толико пре, што се приват. тужилац за наплату свога потраживања по чеку пријавио у нагодни поступак, који се води за банку чији је директор био оптужени.

Државни тужилац и заступник приватног тужиоца у својим жалбама заступали су гледиште да дело преваре постоји, јер је у поступку оптуженога јасно изражена његова намера, да се уговором о продаји чека послужи као средством за превару према приват. тужиоцу, који је, обмањен, наведен да са оптуженим закључи један по себе штетан уговор, на основу кога није могао реалисати издати му чек.

По овим жалбама Касациони Суд својим примедбама сд 11. априла т. г. Бр. 2849 поништио је решење првостепеног суда са следећих разлога: чек, као нарочити инструменат за плаћање, није предчиђен у законодавству пређашње Краљевине Србије до једино у закону о Привилегованој Народној Банци Краљевине Србије још од њеног заснивања у 1883. години. По томе, све радње по чековским пословима у позитивном законодавству могу имати једино ослонца у наређењима Грађанског Законика, у трговачким обичајима с обзиром на појимање и третирање чека као специјалне исправе по закону о Народ. Банци (чл. 11), по статуту Народ. Банке (чл. 19), по правилима за послове с повлашћеном Народ. Банком од 30. Јуна 1884 год. (чл. 37 и 38). по правилима за жиро послове Народ. Банке (чл. 2, 14, 17, и 18), по упутствима за учествовање у поштанско-чековним промету Пошштанске Штедионице у Београду и чековних завода у Сарајеву, Љубљани и Загребу (чл. 1, 5, 10, 13 и 19) и најзвд на принципима, који владају у науци у погледу третитирања чека.

По постанку чека, који води своје порекло из Енглеске у којој је обичај да се готовина. коју једно лице притежава, депонује (што се назива покриће чека) у какву банку под погодбом да чини — банка — исплаше по налозима тога лица. — чек не спада у кредитне папире, већ у средство за исплату, другим речима заменик је новца. Према томе и док-