Policija

_- 329) -

У опште писац је пажљиво проучио совјетске закоиске прописе, које је у неколико и протумачио, али на тај начин није могао да да правилну и потпуну слику совјетског правног живота и правосуђа, јер као што ћемо показати даље, нигде у целом свету не постоји овакво разилажење закона и стварности, какво се сада одиграва у совјетској Русији.

Много је интересантније и важније ново дело руских писаца, професора руског правничког факултета у Прагу: „Право совјетске Русије“, које је издато ових дана и посве Ћћено систематском и подробном излагању садашњег руског бољшевичког законодавства.з) Смело се може рећи, да је то не само најпотпуније и најопширније дело о совјетском праву у светској књижевности, него и најважније по количини скупљеног материјала и квалитету критичке анализе. Није то публицистички није ни полемички памфлет. То је потпуно свестан научни правно-догматички рад, у коме писци све своје закључке граде на брижљивој анализи нових совјетских закона и оних фактичких података, које дају совјетски поглавари у својим званичним говорима и совјетски писци у својој научној и публицистичкој књижевности,

Није било лако тај материјал добити из Русије и добро сложити, али је он изванредно важан, јер не може бити ни говора о „тенденциозности“ или „једностраном“ осветљавању факата, када се то осветљавање чини уз помоћ тачних говора и разјашњења совјетских првака и совјетских правних ауторитета. Никад се још ни у руској емигрантској, нити у страној књижевности није показала толика пажња према потребном материјалу и толико дубоко проучавање свега, што се односи на правни живот совјетске Русије.

Према задатку, који су себи поставили редактори и писци горњег дела, они су поглавито радили на догматичком излагању садашњих совјетских закона, који се односе на нову и најновију еру, а такође и претходних закона, који су били издати у доба ратног комунизма. Рекао бих, да су они били и сувише скруполозни у догматичком правцу, јер понекад (а

2) „Право у совјетској Россији“, Зборник статеј (чланака) под ред. професора Н. Алексијева, С. Завадског, А Маклецова и Н, Тимичева. Праг, 1924—25 гг. (руски) т. !, стр. Н—835, т. 1—312.