Policija

— 422 —

послове у општини служе извршним органом општинске са= моуправе, општинским поглаварством.

Закон разликује три врсте општина: (1) вароши, које имају уређени магистрат; (2) велике општине, које имају уређени магистрат, али су способне да својом властитом снагом испуњавају све оне дужности, које им закон поверава; и (3) мале општине, које ту способност немају, те су услед. _ тога принуђене да се удружују са другим општинама. Организација те три врсте општина није иста, што ђе се видети у нашем даљем излагању.

Мала општина може се претворити у велику, велика: општина у варош с уређеним магистратом и обратно. Закон. одређује услове, поступак и надлежну власт за ова претварања. А. — Прешварање мале оптишче у велике општине — у варош с уређеним магистратом. — Претварања ове врсте: догађају се вољом оног дела општиаских становника и поседника, који плаћа више од половине укувне државне непосредне порезе. Ова воља није међутим довољна да би се: претварање извршило. Да би се велика општина претворила: у варош с уређеним магистатом потребно још да она располаже са довољно умне и материјалне снаге, како би, једном претворена у варош с уређеним магистратом, могла да испу_њава све оне дужности, које закон овој намеће, За претварање мале општине у велику потребно је, покрај испуњења овог услова, још и доказати да ће друга односно. друге мале: општине бележничког округа, из које мала општина иступа, моћи и даље вршити законске дужности, или да ће се моћи: прикључити једном другом бележничком округу. Покрај воље горе споменуте већине општинских становника и поседника;. за свако претварање ове врсте потребно јеи одобрење министра унутрашњих послова, које овај даје након саслушање заинтересованих општина и странака, као и заинтересоване. жупаније. Министар унутрашних послова не може ускратити: своје одобрење, ако су испуњени горе наведени услови.

Б. — Прешварање вароши с уређеним магистрашом у велику општину и велике општине у малу. — Како за предходна, тако је и за ова претварања потребна воља оне већинеопштинских становника и поседника, која плаћа више од по–