Policija

= 1 УРЕЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈЕ У ДАНСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ.

Као што смо у листу јавили, Њу-Јоршка полиција је у прошлој години одредила комисију од четири полицијска виша чиновника, којима је ставила у задатак да обиђу и проуче уређења извесних већих и важнијих престоничких полиција у Европи.

Из ивештаја ове комисије, доносимо за ову прилику главније одељке њеног реферата, у колико се односи на уређење полиције. у Копенхагену, како би се видело у чему Њу-Јоршки полицајци гледају добре или рђаве стране једне полиције. (~

„Има значајне и видне разлике, која се може опазити између рада наше, Њу-Јорше и Копенхашке полиције. Друкчије у осталом и не би могло бити, када се зна да Копенхаген није велика варош у оном смислу како ми то рачунамо. Она има нешто више од 570.000 становника а од њих има само на 20.000 странаца. Промет странаца за целу годину дана не изнаша више од 300000 путника. Варош има близу 30.000 кућа, услед чега је уређење уличног промета врло једноставна ствар, упоредивши га са прометом, који ми морамо савлађивати у Њу-Јорку. Аутомобила има тако мало. Главну бригу задају полицији бициклети, јер они тамо толико сада преовлађују у саобраћају, како је то било код нас пре 30 година.

На челу муниципалне полиције у Копенхагену стоји Директор полиције именован Краљевским указом. Његов ранг, његова надлежност и његове дужности, подударају се скоро тачно са онима Главног Инспектора полиције у Њујорку.

Њему су потчињена 3 инспектора, 11 капетана, 73 наредника, 87 поднаредника, 797 полисмена и 5 жена — полициста — свега 976 лица.

Три инспектора са једним капетаном, 31. наредником, 25 поднаредника и 17! полисмена, врше службу у главној полицији, где такође служе и пет жена полициста.

Рад је подељен тамо строго у четири одељења, како следује: -

Прво одељење највеће је и најважније. Инстпектор, који му је на челу заповеда целокупном униформисаном полицијом у вароши. Овом одељењу су још подређени и ови одсеци: