Policija

— 432 —

а) Одсек за надзор над тржиштима.

6) Одсек за ветеринарску полицију.

в) Одсек о парабродским и жељезничким станицама.

г) Одсек о контролисању поворишта локала за играње итд.

д) Одсек за полицијску стражу пред Касац. Судом.

е) Одсек о контролисању зборова.

ж) Одсек за надзор над квартовима и

з) Одсек за надзор над јавним локалима. —

За ову сврху Инспектор има помоћи од 1-ог капетана, 16 наредника, 25 поднаредника и 104 полициста. Од ових 1 наредник и 9 полициста имају коње. У случају потребе овар коњички одред може да се повећа до 32 органа. | " Друго је одељење: дешективско одељење. Данска детектив-

ска служба слична је у неколико служби француске судске полиције, само што је ова државна а не општинска установа.

Треће одељење има за задатак да се старао јавноме здрављу. Оно надзира све радње у којима се продаје месо и друге животне намирнице. Њему је задатак да уреди све трговине које би могле бити штетне по јавно здравље. Овоме · одељењу са Инспектором на челу су додељени 9 наредника, 34 полициста и 2 жене полицисте. Сви врше службу у униформи.

Четврто одељење има различиту службу. Сваки рад који не спада у надлежност овога. Оно упућује на боловање душевно болесне, уређује аутомобилски и други саобраћај и т. подобно. Стара се још да контролише шта саопштава штампа.

На челу тога одељења стоји 1 инспектор са 6 наредника 23 полициста и 3 жене полицисте.

Остатак полицијских органа раздељен је по квартовима којих има 9 у граду.

У Копенхагену као и у Њу-орку квартом заповедају капетани. Најважнија разлика између њиховог и нашег кварта у Њу-Јорку јесте у томе, што у Копенхагену квартови служе и као касарне за полисмене. Нико није принуђен да живи у овој касарни, али сваки члан полиције, може то учинити, ако само хоће. Тамо му се дају бесплатно две намештене собе. У накнаду за то, очекује се, да ће се он одазвати брзо свакоме позиву у случају нужде, али то је све, што од њега траже.

један капетан, кога нисмо рачунали има да се брине за полицијске школе, Школа се држи у различитим квартовима.