Policija

45

мера спречена услед тога, што је она благовремено опажена и уклоњена.

Чим је та нотица трочитана у Министарству Унутрашњих Дела, следовала је хитна депеша начелнику округа В. и тражено обавештење. "

Кад је окружни начелник ову депешу примио, нашао се је у сврло нелагодном положају из простог разлога, што од својих потчињених органа није имао никакав извештај 0 ма каквој пакленој машини.

С тога, је одмах издао телеграфско наређење свима начедницима среза у његовом округу и овима наредио: да му одмах истим путем одговоре, да ли је и каква паклена машина нађена, и ако је шта је са истом учињено, и зашто му о томе није одмах послат извештај»!

Чим су начелници среза ову депешу примили, они су одмах и одговорили: да паклена машина у опште није нађена, јер нигде није ни бачена.

И, у моменту, кад је начелник округа спремао извештај за Министарство Унутрашњих Ддела, да је нотица донета у „Београдским Новинама“ неистинита, служитељ пред вратима његовим, пријави му је једног од начелника среза чије је среско седиште у месту где је и окружно.

Одмах по пријави, начелник округа, пустио је себи начелника овога среза, и како је ушао, запитао га је, шта жели Начелник среза одговори: Господине Начелниче, дошао сам да Вас известим, да је паклена машина овога часа нађена!..

Шта кажете» узбезекну се окружни начелник, каква паклена машина и где је она нађена»!

Паклена машина Господине Начелниче, за коју сте извештај тражили, а нађена је на жељевничкој прузи у близини саме вароши!

Па где је сада та паклена машина господине2!

Ево је пред вратима Ваше канцеларије, спаковане у једном малом сандучићу и чува је мој служитељ коју је исту и донео!!!

Шта кажете2! паклена машина пред вратима моје канцеларије!! јесте ли при себи господине! Знате ли Ви шта је то паклена машина и каква су ужасна њена дејства на случај експлозије !!2