Policija

=— 476 —

БЕЛЕШКЕ

Закон о пољопривредном кредиту. У Службеним Новинама од 17 јула ове год. обнародован је закон о пољопривредном кредиту, којим се, у циљу рационалног снабдевања пољопривредника потребним кредитом установљава. уз државну потпору, „пољопривредни кредитни организам“, на задружној основи, који сачињавају месне и 06ласне задруге за пољопривредни кредит, под врховном управом "Дирекције за Пољопригредни Кредит.

Задатак је задруга за пољопривредни кредит да дају својим члановима кредите за развиће и побољшање ·производње, а могу.их оснивати само пољопривредници, Њихов капитал образује са уделима њихових чланова. Ови гласе на име, и не могу бити мањи од 100 ден. код месних нити, од :000 дин. код обласних задруга.

Месне задруге могу оснивати најмање 20 лица из исте 0љштине. Оне дају својим члановима краткорочне и средњорочне зајмове на јемство или на хартије од вредности. Први се морају вратити најдаље у року од године дана, а други најдаље у року од 8 година,

Обласне задруге — чији су чланови месне задруге и централна пољопривредна удружења — дају месним задругама кредите за њихове члонове, и то: краткорочне и средњорочне — ва 25 год. на подлози хипотеке. Иптерег на дугорочне зајмове не може бити већи одинтереса који наплаћује Народна Банка. Код осталих зајмова интерес се може увећатн највише до 4'%, преко есконтне стопе ове банке. Г

Дирекција за Пољопривредни Кредит самостални је финансијски завод, који има задатак да управља сумама намењеним за пољопривредни кредит и да се стара о примени закона. У циљу извршења додељеног јој задатка, закон ставља Дирекцији на расположење: а) 500 милијона динара, која ће се сума унети у државни буџет и исплатити-у року од 6 год. 6. 57, од чистог годишњег прихода Државне Класне Лутрије, почевши од 1927 год.; в) готовина добивена ликвидацијом пребашне Зиратне Банке у Скопљу, и г) разни народни приврени фондови који су депоновани код Државне Хипотекарне Банке.