Policija

— 411 —

Криминални музгум кад срество за поучавање публике. — Пре краткога времена бавио се француски парламенат питањем о оснивању једног криминалног музеума, кога полиција париска није имала, како 68 се, по пред логу једнога посланика, и публици дала прилике да упозна најновије методе које су упо требљаване од разбојника, као и за искоришћавање осталих трагова, како би се: за у будуће знали управљати,

Такав један музеум се заиста почео стварати.

Поводом тога један немачки криминалиста писао један. научни чланак Архиву за криминалогију кој одобрава идеју француза додајући при том, да би прво морао такав један музеум бити подељен у два дела и то један чисто научни и други популарни.

Овај други део могао би се приказивати пулици, и он би садржавао највише објекте који би публици могли служе као само помоћ.

Оруђа којима су извршена убиства, по његовоме мишљењу, нису за кзлагање јер се од тога нема шта кориснога да поучи публика. |

Бу

познати на-

је

.. и

ва да

зе

154

Рт 1 б-

исправно

сруе, где је такође било одељења у која су могла ући само полицајци од позива и са специјалним легитимацијама.

Рад Аустријске жандармерије у 1924. години. — У току године

она је имала пријава 256.83! притварања 28.632 кућних претреса 7585 спровода (ескортирања) 1.652 привођења власти 10689

а Свега 303.339

Поред тога имали су патролне службе и изласке због елементарних непогода у 1895 случа-

|јева; нашли су 1157 лешева; број свршених аката износио У је 1.981697.

Конгрес Француских лолидајаца. — Француски полицајци из целе земље и свих колонија држали су ове године свој конгре: у Штрасбургу од 17. до 20. јуна закључно.

На конгресу су третирали многа питања која се тичу службе а и она која се тичу њих лично као државних службеника у погледу плата, положаја, права, дужности и многа друга.

Било је говора о добрим и рђавим странама ако би се сва полиција подржавила.

Полицијске студије. — Госо. Министар Унутрашњих Дела !е