Policija

== 665

и своју политичку контролу на рачун правне контроле, тада ће и локални органи више радити по заповестима централне власти него по законским прописима. Што више заповести, све је већа зависност локалних органа од централне власти. Осим тога, ради сувише пренесених послова, држава често. поставља и комесаре код локалних тела. Зато треба, да се природни локални послови проширују што више, а пренесени државни послови, да се што више сужавају, и ако се већ не могу, да сасвим избаце, а оно да се сведе на најужу меру

Где год су локални послови остали у целини и где год нема

"пренесеног круга надлежности, тамо је много савршенији тип самоуправе. У Енглеској н. пр. нема пренешеног делокруга и

сва је управа у рукама локалних органа, тако да у локалним

телима и не постоје две управне власти већ само једна, власт

локалне управе. У предратној Пруској и Аустрији, пренесени делокруг био је тако велики, да је онемогућавао сваки самосталнији рад локалних органа. У Француској исто тако. У бољшевистичкој Русији на пр, нема у њеним совјетима природних и пренесених послова. Сви су послови природни, јер постоји само један интерес целине и једна управа — управа целине. И тако је у совјетском управном систему најдоследније изведен принцип, да је самоуправа државна управа")

3. Трећи услов, да контрола органа, аката и финансија, буде тако организована, да органи самостално донашају своје одлуке; да одлуке које нису у противности са уставом и законом буду извршне и да у погледу уживања, употребе м располагања својине, пореза, и буџета, локални органи буду самосталнији и друго, да контрола државне власти остане строго правна. Својим надзором државна власт регулише своје односе са локалним телима. Надзор државе је њено право и дужност, да пази да локална тела врше све оне задатке, били они из природног или пренесеног делокруга, и да спречи свако прекорачење делокруга и закона од стране локалних тела. Управо, надзор је једна правна и социјална нужда; она условљава рад и поредак у земљи.

Разни локални управни системи.

У Енглеској: Нема пренесеног круг надлежности. Постоје само локални органи као представници локалне власти.

1) Вгоскћаизеп. — Паје Озјег. Сетејпдеогапипо; Азћјеу. Вепћејету, Васћ.