Policija

— 692 —

Режим општинских полиција није успео да осигура имовну“ и личну безбедност грађана. Разлози су многи: општина врло рђаво плаћа своју полицију, кадар је врло мали, искоришћава се у политичке сврхе, места се дају кортешима председника општине и т. д. Овако зло стање Јавне Безбедности затекла је и година 1907, када су 28. фебруара народни посланици“ Кошен и Стег интерпелисали пред Народном Скупштином, г. Клемансоа, тадашњег Министра Унутрашњих Дела, на који начин мисли стати томе злу на пут. Те године је нарочито: једна банда из Абевила пустошила становнике Источне Француске. Та се банда састојала од једно тридесетину људи, пред“ вођених од неколико одлучних индувидуа, увек добро наоружана, која је кроз три године вршила по Француској и иноземству опасне крађе и злочине. Њено седиште је билоу Паризу и одатле је на миг својих пријатеља вршила дрска разбојништва по унутрашњости Француске и другим европским варошима, па се затим брзо губила из места извршеног злочина. Друга једна банда, под вођством познатога Полеа,. која је имала 59 људи, оперисала је такође по Источној Француској. Она је извршила осам убистава, десет разбојништва: и 104 опасне крађе. Сва гоњења нису успела и она је уништена тек много доцније. Позната је и банда Бушери, чији“ је шеф држао железничку ресторацију у Лангони, и која је такође нанела доста штете Француској. Било је још много, мањих банди, које су оперисале у Вандеји, Турену и Западној. Француској.

Штампа је узалуд нападала француску владу и тражила предузимање што ефикаснијих мера противу скитница, готово свих осуђиваних, који живњаху од крађе и који су састављени. у караване били велика опасност за јавну безбедност.

Господин Клемансо одговорио је својим интерпелантима. да је већ предузео потребне мере за поправку ове несносне ситуације. Његово обећање није остало празно: брго су биле“ образоване покретне полициске бригаде и стављене на расположење судских паркета, а с друге стране једна централна. бригада одређена да у случају потребе појача акцију обласних. бригада. Мало доцније образована је при Дирекцији Јавне Безбедности Министарства Унутрашњих Дела једна администрација: свих ових бригада назвата: „Генерална Контрола истражних.