Policija

— 693 —

«судских служби“, са архивом у којој се централизују сва обавештења о злочинцима, која су добивена од бригада, ино«страних полиција и других француских власти. Шеф овога надлештва је Генерални Контролор потчињен Директору Јавне «Безбедности. Његови непосредни сарадници су два помоћника. "ОвојГенералној Контроли придодата је и централна бригада, коју састављају више комесара и педесет агената, чија је истражна "надлежност целокупна територија француске метрополе. Ко-, „лонијална полиција аташирана је Министарству Колонија. ! Стварајући једну оваку новину, влада је имала за једини иљ да да земљи један неопходан организам за социјалну одбрану. Она је хтела да истражује и гони обученим агентима, који се брво покрећу, злочинце свих категорија, којима шиврење и усавршавање саобраћајних средстава даје из дана у дан све веће лакоће за бегство и које врло често локалне толиције не могу стићи, независне једне од других, без контакта између општина, и затворене у једној тесној и непре„лазној територији своје надлежности.

Установити између ових локалних полиција везу, која им недостаје, продужити њихову акцију на целој територији, и "такође заменити локалне полиције на многим местима где ових нема, ево главни предмет ове покретне полиције.

Обласна бригада средствима којима располаже, значајношћу њене територијалне компетенције и обавештењима која централизује и шири јесте стожер судске полицаје своје „области. Оријентисана, у главном, од Генералне Контроле, она је директни помоћник судских паркета, што је и чини, да је под високим ауторитетом Генералних Државних Тужиоца њене територијалне надлежности. Декрет од 30. новембра 1907 и циркулари одређују однос између ових бригада с једне стране и судова, локалних полиција и жандармерије с друге стране. ЗОвај декрет и све његове допуне имале су за циљ да створе што тешњу везу између државне и општинске полиције. Али да би ове наредбе произвеле жељени ефекат треба да ихи «све општинске полиције скрупулозно извршују, што често није био случај, јер су оне занемаривале да извештавају бригаде о интересантним догађајима (злочинима и преступима) #д којима су дознале.