Policija

— 697 —

МТ. Суду општинском — Пешка:

Према одлуци Државног Савета, од 29. авгуска 1923, год. Бр. 7356. у општинама испод 500 правних гласача дужност благајника могу вршити и општииски председници, у смислу чл. 112. зак. о општинама. Државни Савет стоји на гледишту, противно мишљењу Главне Контроле, да се чл. 56. зак. 0 државном рачуноводству односи само на државне наредбодавце и рачунополагаче, и да њиме није укинута одредба чл. 112. зак. о општинама, као специјална и изузетна.

Св. Бр. 1413.

УП. "Станојлу Стојимировићу, комесару полиције — Црна Трава: 1. За одлуку о обустави извршења казне, у смислу 5 288. квивич. суд. пост. надлежан је суд који је пресуду изрекао. За извиђање злочиних и преступних дела на територији Краљевине Србије надлежне су, по правиту, редовне иследне власти (5 19, кривич. суд. пост.), а само по изузетку првостепени судови (5 7., 22. и 201. истог закона).

УШ. Суду општине луковске (срез бољевачки): Према начелној одлуци опште седнице Касац. Суда, од 12. септембра 1923. г., закон о сеоским дућанима није укинут, жи изрично ни прећутно, чл. 164. зак. о радњама. Опширније о овј ствари видети у „Полицијском Речнику“, од Д. Ђ. Алимпића у рубрици „Дућани сеоски“ (издање књижаре Геце Кона),

ЊЕ Суду општине мелничке (срез велешки):

По чл, 5. зак. о општинама, власт општинског суда про„стире се само на општински атар. Према овоме, општински „суд не може одређивати своје органе да врше службу јавне "безбедности у суседној општини.

Св. Бр. 1070.

Х. Суду општине вар. Гњилана:

Закон о чувању пољског имања предвиђа три врсте кривица: а) за учишњену потрицу на усевима у смислу чл. 1.