Policija

Пн

Закон о сеоским дућанима, ограничавајући у великој мери артикле, који се имају продавати у сеоским дућанима, тежи да помогне правилно, нормално развијање и напредак наше младе трговине у варошима и варошицама, као и да, у колико је то могуће, сачува наш сеоски живаљ од луксуза. Данас у, овоме добу финансијске и привредне кризе, та тевденција Закона о сеоским дућанима је умеснија и кориснија него икад. Међутим догађа са баш обратно. У сеоским дућанима се све више и више продаје сва могућа роба, па и она забрањена Законом о сеоским дућанима. Тиме се наноси огромна штета и сметња правилноме развитку и напретку наше трговине у варошима и варошицама, а трговачке радње у варошима и варошицама су у великој мери угрожене, и њихов иначе тежак положај још више отежан.

Стога је овој Комори част умолити Вас, Господине Министре, за потребно наређење свима подручним Вам надлежним органима, да у смислу чл. 4. 6. Закона о сеоским дућанима, чл, 154. тач. 1. и чл. 159. Закона о радњама и чл. 87. Закона о буџетским дванаестинама за месеце април, мај, јуни и јули 1925. године најенергичније и најбрже настану, да се рад сеоских дућана креће тачно у границама Закона о сеоским дућанима.

Доставља се предње с препоруком, да свима подручним властима наредите, да продају забрањене робе по сеоским дућанима свима законским средствима сузбијају а у конкретном случају да наведене законске прописе строго примењују. При својим увиђајима полицијске власти могу затражити и сарадњу Трговачког Удружења, пошто трговци, чланови овог удружења, најбоље познају неисправне сеоске дућанџије у своме срезу.

О ШИЉАЊУ НОВЦА ПОШТОМ (од 12—УШ—1925. г, УБр. 32876)

Министарство Пошта и Телеграфа актом од 8. августа 1925. год. Бр. 45954 саопштило је следеће:

Чланом 31. тач. Ш. Правилника за унутрашњу пошт. службу 1. део обавезне су државне власти и установе да новац