Policija

— 716,—

путника, па тек онда може му се издати обична дозвола и задужити се порезом на ову радњу односно, ослободити се плаћања таксе из ТБр. 100 таксене тарифе.

Полицијске власти до краја децембра ове године одузеће све обртне дозволе а нове ће издати само лицима, која испуне горе поменуте услове односно која у исто обављају радњу за превоз путника.

Моли се Министарство да ово саопшти свима полицијским властима,

Доставља се предње с препоруком да о предњем упознате подручне вам власти како би се по предњем управљале и поступиле,

О ПОДИЗАЊУ ЦРКАВА. (од 7 УШ—1925 г. УБр. 39715)

Министарство Грађевина (архитектско оделење) Бр. 18680 од 5, августа 1925. г. доставило је овоме Министарству следеће:

„Врло често се догађа да се овом Министарству шаљу на преглед и одобрење планови за цркве, израђени од нестручњака, који ни у архитектонском, ни у конструктивном погледу не одговарају својој намени, те или морају да се одбију или да се прерађују, што одуговлачи и компликује послове,

Да би се једном тофе стало на пут, а у интересу што бржег -свршавања послова, умољава се то Министарство да изволи објавити подручним државним и самоуправним властима, да Министарство Грађевина неће у будуће одобрити ни један план 22 цркву, који није радио стручњак-архитект. У случају дау месту, или близини, где се намерава подићи црква, нема ни једног архитекте, нека се Одбори за подизање обрате преко Министарства Вера овом Министарству, па ће се овде израдити, бесплатно, сваки пројекат, ако се уз молбу пошаљу и потребни подаци за израду плана.

Потребни податци за израду плана јесу:

1. Ситуациони план земљишта, на коме се намерава подићи, са назначењем страна света, висинских кота и прилаза.

2. Сондажа земљишта и извештај колики притисак издржи на 1. с. м 2.