Policija

: 55 408 ==

ната. Тај ће уред открити њихову праву личност и тако умножити погибељ њиховог заната. Ово је битни услов за успешну борбу против међународних злочинаца.

Предувет за оствањење овога плана јесте споразум међу свим или барем једним делом држава, који састоји у томе, да ће слати обавести о свим погибељним злочинцима од званата, разумевајући овде и оне, који се траже, једном заједничком уреду, који ће водити регистре и слатизих по целом свету тако, да ће се наведена лица моћи идентифицирати, на„лазила се она где му драго.

Колико пута се догађа у практичном животу, да извесно лице породи сумњу, те га полиција привремено притвори. Према законима многих држава, нема полицига времена дуже од 24 сата, да сабере доказе, да оправда своју сумњу, јер га после тога времена мора или пустити на слободу или га предати суду, коме се морају разлози сумње доказати, јер ће га иначе пустити на слободу. Може ли се да докаже, да је то лице тат од наваде задовољит ће се судац са слабијим доказима, да га придржи у затвору. још ће бољи положај имати полиција, ако јој пође за руком доказати суду, да то лице тражи други суд.

Злочинци, које судови траже, настоје свих силама, да се сакрију под туђим именом, да на тај начин избегну прогону. Кадгод у томе успеју, не дозна полиција за њих. Али се кадкада ипак надође на такве случајеве.

Приговара се овом систему, да полиција може да се пре-= _вари, те да доследно томе овај систем не води до сврхе, ако је у рукама полиције, већ само онда, када је у рукама вештака. На то нам је одговорнти, да кад не би полиција интервенисала свагда онде, где је могуће да погреши, њен би рад био врло ограничен, јер је сваки људски рад извргнут могућности погрешке. Али унаточ ове могућности полиција мора да ради, као што и лекар у месту мора да помогне и онда, када би било боље да дође специјалиста. Дужност је «света полиције, да ради свагде онде, где има наде, да ће злочинца привести заслуженој казни.

Када би и овај приговор био и оправдан, био би од мале важности, јер би се ова погрешка исправила онда, када ствар дође пред вештаке, а мора доћи пред вештаке, ако окривљено „лице пориче исправност полицијске идентификације.