Policija

— 10 —

и да га тражи суд у Букурешту ради злочина почињених у страсти.

3. пример. Полиција затвори просјака, који говори дански јаким нагласом. Он тврди да није просјачио, или да у осталом није знао, да је просјачење кажњиво.

Детектив може одмах да сазна на основу индекса за идентификавију на даљини, да се његов сињалман налази у регистру злочинаца од заната. Био је кажњен ради крађе с оружаном руком у Италији, у Швајцарској и Аустрији. Његов је специјалитет крађа ствари пијаних а и крађа оружаном руком.

Ови би се примери дали нанизати до бескрајности. _

По овом систему моћи ће полиција сваке државе без велике муке радити руком о руку са полицијом других држава те у исто време служити интересима властите домовине и интересима иностранства. Тај ће се посао једва осећати као терет у правом смислу речи, а учиит ће посао занимљивим и таковим, који се врши са задовољством.

Међународна сарадња моћи ће се брзо провести, а да не ће требати потрошити великих свота за уређење велике међународне полиције, а међународни зликовци и они од заната брво ће осетити ефекте.

Изведба система.

Које се практичне одредбе траже, да овај систем постане посве користан практичном животу 2

1. Мора да се оснује течај, у који ће моћи разне државе да пошаљу неколико компетентних људи, да се науче. Тај течај море да буде доста дуг, не само за то, да се полазници његови потпуно увјежбају, него и за то, да могу сарађивати у дневном раду израђујући дактилоскопске листе тако да им овај сустав пређе у крв. Према томе мора овај течај да се држи онде, где су ове листе израђене.

Након што је на наведеним конференцијама прихваћен овај систем, расправљало се о питању субвенционирања уреда у Копенхагену, који је већ до сада израдио више индекса, али га до сада субвенционише само Данска. Кад би га све европске државе помогле свака са 3000 круна, могао би тиме да покрије потпуно све трошкове, потребне за израдбу, публикацију и уздржавање монодактилне збирке.