Policija

— 18 —

радника, који пуне животиње; бакар код казанџија; жива код радника по живиним рудницима или по фабрикама за огледала и т. Д.

При сумњи на мушку способност за оплођење (рогепћа“ сепегапа) игра важну улогу т. зв. аспермија и азооспремија —- било као физиолошка или патолошка појава. И њих ће бранилац моћи врло згодно употребити у корист свога штићеника... али само онда, ако и сам буде та медицинска питања. потпуно разумевао. Иначе му се може ласно десити, да тужилац за силовање и ванбрачну обљубу с трудноћом као физиолошком последицом са својом тужбом продре — баши у оним случајевима, где би се судско-медицински ипројепва шепегап! могла несумњиво доказати — ако је код те особе: постојала.

При претресима ради детоубијства истиче се једно од: првих и најважнијих питања — питање: је ли дете живо рођево.. јер од тога зависи, може ли се у опште говорити о делу детоубијства... а то питање решава се поглавито т. 38. „плућном пробом“. Где се судско-медицински утврди, да су плућа сумњивог леша од новорођенчета на води пливала (а то ће рећи: да су у себи ваздуха имала, дакле дисала), ту ће тужилац. — поред другог доказног материјала имати довољно ослонца, да говори о извршеном детоубијству. Па ипак спреман бранилац може и у таким случајевима наћи начина, да и тај доказ ослаби, или сасвим побије. Доказаће н. пр., како су на обамрлом новорођенчету чињени покушаји, да се у живот поврати — на тај начин, што му је неко силом дувао свој дах (дакле ваздух) кроз уста у плућа; или; да су плућа на. води пливала само зато, што су неко. време стојала у алкохолу или била смранута, те су тиме постала лакша; или што су се у њима почели већ развијати трулежни гасови, много: лакши од плућног ткива ит. д. —

Као трагови насилне повреде тела наводе се у лекарским прегледима врло често модрице; — па и тај (иначе тако поуздан) траг извршеног насиља може се у извесним приликама сасвим обеснажити. Бранилац може по гдекада доказати, ла описана модрица није траг насилне повреде туђом руком, неге. да је намерно изазван вештачки производ. У извесним случајевима може утврдити, да та модрица није ништа друго, неге: